In de kijker

Een brede school

In de kijker

Een brede school

Wij hebben heel wat projecten en samenwerkingen in en rondom de school. 

Ontdek ze hier:

Onze partners

Sint-Gillisschool | BBJJA | Jiu Jitsu

BBJJA – Brussels Brazilian Jiu Jitsu Academy

Grappling@school geeft het ravotten op school een plaats voor kinderen vanaf de derde kleuterklas tijdens de middag en naschools. Kids leren de dieren kennen van ‘het Dierenparadijs van het Jiujitsu’. Alle dieren stoeien met elkaar en de kinderen leren hun eigen grenzen en die van hun speelkameraadjes kennen. Tijdens de middagtraining dragen de kinderen hun dagelijkse kledij.

Sint-Gillisschool logo bib Sint-Gillis

Bib Sint-Gillis

De bibliotheek van Sint-Gillis bevindt zich op een boogscheut van de school. Elke klas, van de eerste kleuterklas tot het zesde leerjaar gaat maandelijks naar de bibliotheek. De kinderen kunnen er kiezen uit de recentste boeken. Onze jongste kleuters kunnen er luisteren naar een fijn verhaal. De bib organiseert jaarlijks verschillende activiteiten waar de school heel graag aan deelneemt: week van het boek, gedichtenweek…

Sint-Gillisschool logo Brede School Sint-Gillis

Brede School Sint-Gillis

Onze school maakt deel uit van brede school ‘De waaier’. De coördinator hiervan is Linde Maes. Zij brengt de verschillende partners in Sint-Gillis bij elkaar om te bekijken of er een samenwerking mogelijk is. Zo hebben wij contact met de andere scholen in Sint-Gillis, de kribbe, de bib en zovele anderen.

SintGillisschool BruzzKet

BRUZZKet

Een schooljaar lang werken tien klassen mee aan het KLIK-project van BRUZZKet en Onderwijscentrum Brussel. Daarin voeren ze mediaopdrachten uit en laten ze hun stem over de actualiteit horen op de BRUZZKet-kanalen. Ons vijfde leerjaar deed hieraan mee tijdens het schooljaar 2022-2023. Kijk hier voor onze bijdragen.

SintGillisschool BruzzKet

EWA Youth

Jongeren versterken aan de hand van een kwaliteitsvol vrijetijdsaanbod; dat is waar we bij EWA voor gaan. Als lokale jeugdorganisatie in Sint-Gillis nemen we de jeugd mee in een positief verhaal en zien hen als een vat vol potentieel. Vanuit de warmte en ondersteuning van ons jeugdhuis stromen jongeren door tot een rol als geëngageerde animator.

Sint-Gillisschool logo Pianofabriek

GC De Pianofabriek

De Pianofabriek is één van onze culturele partners. Onze kinderen kunnen er onder andere terecht voor vakantiestages.

sintgillisschool logo ten weyngaert

GC Ten Weyngaert

Dit cultureel centrum, in Vorst gelegen, organiseert schoolvoorstellingen waar onze school graag op intekent.

Sint-Gillisschool logo MUS-E

MUS-E

Jan Gordts, kunstenaar van MUS-E, deelt wekelijks zijn kunstpraktijk met een klas en maakt zo zijn artistiek proces voelbaar op school. De leerkracht heeft een sleutelrol in het traject. In een geslaagd MUS-E traject vormen kunstenaar en leerkracht een sterke tandem. Jan organiseert een keer per week een naschools atelier.

Sint-Gillisschool | Union Royale Saint-Gilloise

Royale Union Saint-Gilloise

De Union Cup is een niet-competitief voetbalformat waaraan 10 scholen uit
Sint-Gillis en Vorst deelnemen. Maandelijks spelen kinderen van ons vijfde en zesde leerjaar voetbal binnen een sportief-pedagogisch kader. De
Union Foundation zet met de Union Cup sterk in op inclusie en gendergelijkheid. De deelnemende scholen komen met een ‘mixed’ team. Zo moeten er minimaal 2 meisjes op het veld staan.
Sint-Gillisschool VCLB Pieter Brueghel

VCLB Pieter Brueghel

Heeft u een vraag over leren, onderwijskeuzes, welbevinden of gezondheid, dan kan u bij het CLB terecht. Zij starten met een eerste gesprek waarin uw vraag besproken wordt en gaan op zoek naar antwoorden. Het kan zijn dat zij voorstellen om meerdere gesprekken te voeren, onderzoek te doen en de school of andere diensten te betrekken. Deze dienstverlening is gratis.

Projecten op school

Co-teaching

In onze school werken we graag met co-teaching. Dit wil zeggen dat er in elke klas 2 leerkrachten aanwezig zijn. Zij ontfermen zich over de kinderen, zorgen ervoor dat elke leerling de aandacht krijgt die hij verdient.

ICT

Elke klas is uitgerust met een smartboard. Alle kinderen van 5L en 6L hebben een persoonlijke chromebook. Ook voor de lagere klassen zijn er voldoende chromebooks en I-pads aanwezig om ervoor te zorgen dat onze leerlingen en hun ouders ICT vaardig worden.

Leesbuddies

Om het lezen wat in te oefenen hebben we onze oudste kinderen ingeschakeld. Zij lezen wekelijks met het 2de leerjaar. Zowel het technische als het begrijpend lezen worden ingeoefend.

Meter / peter

Om de overgang van de kleuterklas naar het eerste leerjaar vlot te laten verlopen werken wij met meters en peters. Elk kind uit het 5de leerjaar is meter / peter van een kind van het eerste leerjaar. Er worden samen activiteiten gedaan en de oudste leerling maakt de jongste wegwijs in de lagere afdeling.

Middagactiviteiten

Onze kinderen kunnen tijdens de middag kiezen uit verschillende ateliers: jiujitsu, capoeira, muziek of een Bib-lunch activiteit. Juf Sofie, onze ervaren turnjuf zorgt ervoor dat iedere klas uit de lagere afdeling eenmaal in de week middagsport heeft. Wij merken dat onze leerlingen deugd hebben aan extra beweging en bovendien leren ze verschillende sporten kennen.

MIVB – MobX Adventure

Ons vijfde leerjaar neemt deel aan deze ludieke en pedagogische sensibiliseringscampagne van de MIVB voor burgerzin en een beter gebruik van het openbaar vervoer. Ze bestaat uit verschillende fases van activiteiten onder begeleiding van animatoren van de MIVB, samen met chauffeurs en veiligheidsagenten die de leerlingen bijstaan in het avontuur en hun ervaringen delen als “specialisten op het terrein”. Zo worden de leerlingen aangespoord om zich vragen te stellen over thema’s zoals duurzame en verantwoorde mobiliteit.

Muzische Vorming (MuVo)

Wij geloven dat er in ieder kind een talent schuilt. Omdat dit talent niet altijd talig of wiskundig is, zetten we enorm in op muzische vorming. Wij kunnen hiervoor rekenen op de creatieve kennis van meester Viktor en meester Olivier. Van de jongste kleuters tot het 6de leerjaar zijn er elke week muzische ateliers. Dit gebeurt altijd in kleine groepjes van maximum 7 leerlingen. Wij krijgen regelmatig de deskundige hulp van Jan Gordts van MUS-E, een van onze partners.

Oudercafé

Wij organiseren 4x per jaar oudercafé. Soms nodigen wij een spreker uit die uitleg komt geven rond een thema: zindelijkheid, huiswerk, lezen, EHBO…

Rode / blauwe vrijdag

Op vrijdag voor elke vakantieperiode werken zowel de rode als de blauwe verdieping klasoverschrijdend. Elke leerkracht geeft een eigen atelier aan een groepje kinderen van verschillende leeftijden. Dit gebeurt in een doorschuifsysteem.

Techniek

Meester Olivier geeft vanaf de 2de kleuterklas tot het 6de leerjaar een uur techniek. Het is belangrijk om interesse te wekken voor techniek dat vaak niet genoeg aandacht krijgt. Wij geloven dat hiervoor de interesse van jonge leeftijd aangewakkerd kan worden.

Uitstappen

Onze school bevindt zich vlakbij het Zuidstation waar we gebruik kunnen maken van trein, tram, metro of bus. Ideaal om op uitstap te gaan met onze kinderen. Uitstappen gaan vaak richting Brussel voor een museumbezoek of stadswandeling maar ook andere steden zoals Gent zijn zeer geliefd voor een leerrijke uitstap.

Veiligheid

Wij zetten enorm in op veiligheid in en rond de school. Zo is er onze schoolstraat: dit wil zeggen dat de straat afgesloten wordt voor alle gemotoriseerde voertuigen voor en na school. Onze kinderen dragen bij het verlaten van de school steeds een fluohesje om de zichtbaarheid te vergroten.